סטודנטים – הגעתם למעמד רכישת רכב וגילתם שהוא משועבד? כך תעשו

אם גם אתם סטודנטים בישראל, כנראה שנושא התחבורה והניידות מעסיק אתכם לא מעט ואתם נדרשים להגיע במהירות ממקום למקום – מהבית לאוניברסיטה, מהלימודים לעבודה, מהעבודה למלגה וכך הלאה. ובגלל שממילא מדובר בתקופה לחוצה יחסית מבחינה כלכלית, יש מצב טוב שאתם שוקלים לרכוב רכב יד שנייה, ואם יודעים למצוא מציאות בשוק בהחלט אפשר להשיג רכב נהדר במחירים נוחים. עם זאת, הסיטואציה הזו עלולה גם לטמון בחובה כמה וכמה ״חתולים בשק״ ואחד מהם הוא רכישה של רכב משועבד. מה זה בכלל אומר? למה לא כדאי שנגיע למצב שרכשנו רכב כזה? ואיך נוכל לבדוק מראש שאנחנו לא קונים רכב עם שעבוד? הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא הזה.

מה זה שעבוד על רכב?

נרגיע כבר עכשיו ונגלה לכם שמיד נספר איך מבצעים בדיקת שיעבוד רכב, אבל קודם כל צריך להבין מה זה בכלל אומר.

אם ככה, רכב משועבד הוא למעשה רכב שנרכש באמצעות הלוואה כלשהי. כלומר, כדי לקבל את הרכב באופן מידי, הבעלים שלו, להם לא היה את הסכום הנדרש במלואו לרכישה, לוו כסף ושילמו החזר חודשי לתקופת זמן מוקצבת. המצב הזה הבנק או הגורם המלווה זקוק לערבונות שהכסף יחזור, ואת זה הוא עשה בדרך כלל על ידי שיעבוד הרכב. כלומר הרכב שייך בפועל לבעלים שמוכר לכם אותו, אך הוא משועבד לבנק/למלווה אחר ועד שההלוואה לא תיפרע במלואה, לא ניתן יהיה למכור אותו.

בפועל, הרבה אנשים מוכרים רכבים כאלו בשוק של רכבי יד שנייה. אם שילמנו על רכב כזה יהיה קשה מאד לקבל את הכסף בחזרה, ומה שקורה זה שהשיעבוד והחוב על הרכב עובר ישירות אלינו, מה שגם יכול להגיע לעיקולים ומצבים לא נעימים, ולכל זה תוסיפו לא מעט סיפורים של מוכרים נכלוליים שפשוט מתאדים מעל פני האדמה לאחר המכירה.

 

 

אז איך בודקים שעבוד על רכב?

האמת היא שזה הרבה יותר פשוט ממה שנהוג לחשוב ואפשר לקבל את המידע הזה באופן מיידי ומדי יום פחות או יותר. אפשרות אחת היא לבדוק את מספר הרכב באחד מסניפי משרד התחבורה בארץ. כמו כן ניתן לבצע בקלות את הבדיקה דרך אתר האינטרנט של רשם המשכונות (שימו לב, אם לא קיבלתם מידע על שיעבוד ממשרד התחבורה, שווה לנסות גם ברשם המשכונות שם המידע עדכני יותר). לבסוף תוכלו לנסות גם באחד מסניפי דואר ישראל או לפנות לחברות פרטיות שיבררו את סטטוס השיעבוד של רכב עבורכם תמורת תשלום כספי.

בכל מקרה, אתם רואים שזה עניין פשוט למדי, אז אין שום סיבה שלא לעשות את זה.

מצאתי רכב שמוצא חן בעיניי ויש עליו שיעבוד. מה לעשות?

ככלל, עדיף להתרחק ממי שמנסה למכור לכם רכב עם שיעבוד עליו, ועצם זה שהמידע הזה לא נחשף בהתחלה צריך להדליק אצלכם נורה אדומה, ככה שעדיף לחפש רכב אחר אם אפשר. עם זאת לפעמים זה משהו שנעשה בתום לב, עם נהגים שחשבו שפרעו את ההלוואה במלואה וגילו שלא כך הדבר. אם מצאתם רכב שאתם אוהבים, מתאים לכם מבחינת הצרכים, במצב מכני טוב ובמחיר שעובד לכם – נסו לדבר עם הבעלים, להבין את המצב לאשורו ולבחון אפשרות של פריעת החוב על ידו,  במיוחד אם אתם מרגישים שהוא אדם אמין שאפשר לסמוך עליו.

לסיכום – אחרי שבודקים את הדברים החשובים ברכבי יד שנייה ומוצאים רכב שמוצא חן בעינינו – חייבים לבדוק סטטוס שיעבוד!

נגישות