אובדן הורה: המדריך השלם להתמודדות – ומתי צריך לפנות לטיפול?

אובדן הורה

הדבר היקר והחשוב לנו יותר מכל הוא ההורים שלנו. אובדן של הורה בגיל צעיר הוא אירוע בעל משמעות אדירה על הבריאות הנפשית, וזאת בשל המקום המיוחד שתופסים ההורים בחיינו. בעבור אנשים צעירים ההתמודדות עם האובדן כוללת טווח רחב של תחושות ורגשות – החל מעצבות ועד התפרצויות זעם כלפי האנשים הקרובים ביותר. מדובר בטווח תחושות נורמטיבי שיכול להימשך למשך זמן קצר אולם לעיתים גם שנים רבות לאחר האובדן. למרות שהמפגש עם המוות הוא חלק בלתי נפרד מהחיים, תחושת האובדן הן לא פעם בלתי נתפסות ומשפיעות בהתאם לכך על איכות החיים. ע"פ החוקרת אליזבת רוס, ישנם חמישה שלבי אבל – הכחשה ובידוד, כעס, התמקחות, דיכאון ולאחר מכן קבלה. אבל, כאשר לא מצליחים לקבל את המוות מתרחש תהליך שבמסגרתו הגוף והנפש לא מעבדים את האובדן ועל כן ההשלכות של האובדן מובילות לפגיעה עצומה באיכות החיים – החל מחוסר יכולת לקום מהמיטה בבוקר ועד התנהגויות לא מקדמות כמו שתייה מופרזת של אלכוהול או סמים. אם איבדתם את ההורה שלכם, חשוב שתדעו כי אתם לא לבד, וצריך לפנות לקבלת עזרה.

מתי צריך לפנות לטיפול לטובת התמודדות עם אובדן הורה?

אין תשובה חד משמעית מתי צריך לפנות לטיפול. חלק מהצעירים שמאבדים את הוריהם פונים לטיפול כי הם מבינים מהר מאוד שללא טיפול הם לא יצליחו לעבד את החוויה של האובדן, ואילו אחרים פונים לטיפול כאשר הסביבה הקרובה או הרחוקה מתריעה על שינוי קיצוני בהתנהגות. כאמור, אובדן הורה היא חוויה קשה שלא פשוט להתמודד איתה באף גיל. בתרבות הישראלית נהוג לא פעם לחשוב כי לאחר הקימה מהשבעה וימי האבלות צריך לחזור לחיים האמיתיים, אולם החוויה הטראומתית של אובדן ההורה דווקא בזמן שבו פורסים כנפיים ועוזבים את הבית היא זו שהופכת אותה לקשה מאוד לעיכול. התחושה כי תמיד צריך להישאר חזקים ולהמשיך בחיים כי המוות הוא חלק בלתי נפרד מהחיים היא נכונה, אבל לא תחומה בזמן. חלק יכולים לחוות את תחושת האובדן ולהתאבל למשך תקופה של שישה עד שמונה שבועות ואילו אחרים עלולים לסחוב את התחושות הקשות גם לפרק זמן של ארבע שנים ויותר. אין טווח זמן נורמטיבי להתאבלות אולם כאשר האבל משתלט על כל חלקה בנפש, זה הזמן לקבלת טיפול נפשי שאומנם לא יכול להעלים את הכאב אבל בהחלט יכול לסייע לכם להתמודד עם תחושת האובדן.

טיפול רגשי – כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

פנייה לקבלת טיפול רגשי ונפשי על רקע של אובדן הורה היא פנייה שכרוך בה לא מעט אומץ. אולם, חשוב להבין כי מטרתו של הטיפול היא לסייע לטובת עיבוד חווית האובדן שנועדה לפעול לטובת שיפור המצב המנטלי לצד מתן כלים להתמודדות עם התחושות הנלוות, כאשר לא פעם צעירים שמאבדים את הוריהם מדווחים על כעס כלפי ההורה שעזב אותו או רגשות אשם בעקבות תחושה כי לא היו שם מספיק בעבור ההורים. טיפול רגשי נמצא בשורה של מחקרים כיעיל לטובת שיפור במצב המנטלי אבל גם הפחתה ממשית לסיכוי לפתח הפרעות נפשיות כתוצאה מהאובדן. נוסף לטיפול כמו CBT או ACT אשר נחשבים לטיפולים אפקטיביים מאוד ניתן בהחלט לשקול גם טיפול במסגרת קבוצתית. טיפול קבוצתי המתבצע ביחד עם צעירים נוספים שאיבדו את הוריהם יכול להעניק לא רק תחושת סולידריות ושייכות אלא גם הזדהות שתספק אוזן קשבת ותמיכה.

לסיכום

אירוע טראומתי ובעל השלכות עצומות על הנפש הוא ללא ספק אובדן של הורה. בין אם הייתם במערכת יחסים קרובה או רחוקה, התמודדות עם אובדן כזה היא התמודדות לא פשוטה. זכרו כי אתם לא לבד, ואפשר ואף רצוי לפנות לקבלת טיפול וזאת כחלק מעיבוד של האובדן והבנה כי ישנם כלים יעילים שבעזרתם אפשר להתמודד עם התחושות, הרגשות וההתנהגויות שמתרחשות בזמן תקופת האבל – וגם הרבה אחריה.

נגישות