מחפשים עבודה בזמן התואר? אלו הזכויות שסטודנטים עובדים צריכים להכיר

סטודנטים רבים עובדים במהלך התואר בצמוד ללימודים. זאת כדי שיוכלו לממן את הלימודים, מחייה, בזבוזים ועוד נושאים רבים אחרים. לסטודנטים, כמו לכל עובד אחר, יש זכויות בעבודה שחשוב להכיר. במקרה של סטודנטים, קיימות כמה זכויות שחשוב מאוד להכיר כדי לעבוד במסגרת החוק ולקבל את כל מה שמגיע לכל עובד. אז מהן הזכויות שיש לסטודנטים – ומה חשוב עוד לדעת?

שכר שעתי / שכר גלובלי

לשתי השיטות יש יתרונות, וחשוב לדבר על כך. שכר שעתי הוא שכר על פי שעה, כלומר מקבלים את השכר על פי השעות נטו שבהן עובדים בפועל. מדובר בשיטה שצריכה להיות מעוגנת בחוזה, וכל שעה נוספת צריכה להיות כרוכה בתשלום מצד המעסיק. המעקב אחר השעות צריך להיות מדויק, ולא לחרוג ממספר השעות החודשי שנקבע בהסכם העבודה.

שכר גלובלי הוא שכר חודשי קבוע שנקבע מראש כולל שעות נוספות, ולא ישתנה אם עושים יותר שעות ממה שנקבע. כלומר לא משנה כמה שעות עובדים, בסוף החודש מקבלים את אותו הסכום (בקיזוז מיסים, ביטוח לאומי וכמובן לא מקבלים תשלום על ימי חופשה). מדובר בחוזה שיכול להתאים לחלק מהעבודות, וכל סטודנט צריך לבחון היטב את חוזה העבודה שלו ולהסכים רק כאשר הוא מתאים להם ולהיקף העבודה הנדרשת.

מחפשים עבודה בזמן התואר? אלו הזכויות שסטודנטים עובדים צריכים להכיר

זכויות חיילים משוחררים

סטודנטים רבים (אף שלא כולם), הם צעירים שהשתחררו מהצבא בשנה או השנים האחרונות שקודמות לתחילת התואר, ועל כן רובם עדיין זכאים לזכויות של חיילים משוחררים. למשל, חיילים משוחררים פטורים מתשלום מס הכנסה במשך תקופה מסוימת לאחר השחרור, זכאות למענק של אלפי שקלים במקרה של עבודה מועדפת, ועוד. מדובר בהטבות שיכולות להסתכם בסכומים לא מבוטלים, ולכן חשוב לנצל אותן ולמצות את כל הזכויות מול המעסיק.

חופשה שנתית

כל עובד זכאי לחופשה שנתית בהתאם לוותק שיש לו במקום העבודה. ייתכן שסטודנטים שמתחילים לעבוד במקום עבודה מסודר בפעם הראשונה והם בעלי וותק קצר יחסית במקום לא יהיו זכאים לכך בתחילה, אך ככל שיצברו ניסיון יוכלו לעשות זאת. למשל, אם עובדים באותה העבודה מתחילת התואר ועד לסופו, חשוב לבדוק את הזכאות לחופשה שנתית מול המעסיק ולנצל אותה.

סיכום

לסטודנטים יש זכויות רבות בעבודה, כמו לכל עובד, וחשוב להכיר את כל הזכויות המגיעות לסטודנטים במקום עבודתם. יש זכויות שניתן לקבל במעמד הקבלה לעבודה, ויש זכויות שחשוב לדרוש מול מוסדות המדינה. בכל מקרה, ניתן תמיד לבקש ייעוץ מקצועי במקרה שבו לא מקבלים את הזכויות, ואף לפנות לגורמי סיוע במקרים של חוסר שיתוף פעולה מהמעסיק. אל תשכחו לשמור על אופטימיות, מוטיבציה גבוהה, ותגיעו להישגים בזמן קצר ואפילו תוכלו להתקדם במקום העבודה שבו אתם עובדים בזמן התואר. בהצלחה!

נגישות