עובדים בתנאים שלכם: האם כדאי לסטודנטים לעבוד כעוסק פטור?

אחד מהקשיים שמאפיינים סטודנטים זה למצוא נתיב פרנסה שמאפשר לשלב בנוחות בין לימודים לעבודה. גם אתם שוקלים כיצד ניתן לנצל את הזמן הפנוי על הצד הטוב ביותר? הגיע הזמן לבחון ברצינות האם ניתן וכדאי להפוך לעצמאי. מה זה אם כן עוסק פטור, האם עבודה כפרילנסר בהיקף קטן מתאימה לסטודנטים ומה חשוב לדעת בנושא? הגיע הזמן לבחון את הנושא לעומק. עברו על הדגשים הבאים ותגיעו למסקנה הנכונה ביותר עבורכם.

עובדים בתנאים שלכם

ראשית נציין שלהיות עצמאי מאוד מתאים לסטודנטים, וזאת כי להיות עצמאי זה אומר שאין מישהו שמכתיב מתי או כמה לעבוד, אלא אתם אלו שקובעים את החוקים. מצד שני, כדי להיות עצמאי יש לעבור מספר שלבים, ויש להקפיד על מספר מהלכים. כמו כן, הן ההתנהלות הראשונית והן ההתנהלות השוטפת מול רשויות המס נחשבת פשוטה, משמע המדינה באה לקראת – מבקשת לתמוך בעסקים עצמאיים. מבקשים מידע שימושי על עוסק פטור? מוזמנים להיעזר בחברת אייקאונט, אך גם כאן מוזמנים לעבור על עיקרי הדברים.

דרישות לצד הקלות

עוסק פטור מחויב לפתוח תיק מסודר ברשויות המס: במע"מ, במס הכנסה ובביטוח לאומי. בשלב זה בוחנים היתכנות הכנסה בשנה ואת סוג המקצוע הרצוי, יש מספר מועט של מקצועות שלא מאפשר להירשם כעוסק פטור. כמו כן, עוסק פטור נדרש להוציא קבלות, דו"ח שנתי לרשות המיסים ואף בתום השנה יש לחתום על הצהרה שמעידה שסך ההכנסות מתאימות להגדרה של עסק פטור, נכון לשנת 2022 מדובר בפחות מ-102,292 ש"ח. עוד נציין שעוסק פטור אינו גובה תוספת מע"מ, עובדה שבין היתר קובעת שלא ניתן לקזז מע"מ מסך ההוצאות. במקביל, טוב לדעת שגם עוסק פטור עשוי להיות זכאי למענק עבודה, וזאת בהתאם לגובה ההכנסה (אל תשכחו לבדוק היתכנות בסוף השנה).

 

 

אלו הוצאות צפויות?

לא בטווחים האם תצליחו לקדם את העסק הפרטי שלכם? ובכן יש להבין שלפתוח תיק כעוסק פטור אינו דורש הרבה, כך שמקסימום תפתחו תיק כעוסק פטור ולא תממשו אותו. אלו הוצאות צפויות? ובכן יש כמה אך הן שוליות. ראשית נציין שניתן לשלם עבור שירות שמסייע לפתוח תיק, אך גם ניתן להתנהל לבד. שנית, יש לחבור לתוכנת קבלות דיגיטליות או לרכוש ספר קבלות ולשלם על משלוחי דואר ומדי שנה יש לשלם לרו"ח, אם כי גם פה ניתן לטפל בנושא באופן עצמאי.

מה עדיף – עוסק פטור או מורשה?

אז אם יש לכם כישור או הכשרה שמאפשרים לעבוד במקביל לתקופת הלימודים כעצמאיים, בהחלט יש טעם לבדוק היתכנות. מתלבטים האם לא להירשם מראש כעוסק מורשה? ובכן כל עוד לא צפויות הוצאות משמעותיות בפתיחת העסק, וכל עוד לא סגורים שתעברו את הרף השנתי (102,292 ש"ח), הרי שאין טעם למהר. עוסק מורשה מתמודד מול הרבה יותר דרישות והוצאות. מתלבטים איזו אפשרות נכונה עבורכם? מומלץ להתייעץ פרטנית עם איש מקצוע. לצורך הדוגמה נציין שאם צופים שבעוד שנתיים כן תהפכו לעוסק מורשה (מבחינת מחזור הכנסות), הרי שכבר עתה מוטב להירשם כך, וזאת לטובת ההיתכנות להתחיל לקזז מע"מ מסך ההוצאות.

לסיכום

נציין שבכול הנוגע לפתיחת עסק כעוסק פטור החיים די פשוטים, וסך התנהלות המקיפה יחסית זולה. נחסך כסף רב מבחינת ניהול ואפילו אין צורך לפתוח חשבון בנק נפרד. כמו כן, ההתנהלות מול רשויות המס היא לרוב חד שנתית (מדי 5 שנים גם נדרשים למלא הצהרת הון) וגם אם משלמים מקדמה לביטוח לאומי, בסוף השנה ניתן לקבל החזרים. פה נציין שאין כמו תקופה מיוחדת מעין זו כדי לחלום גבוה ולהעז, כך שאם יש כיוון שמאפשר להיות עצמאיים, מוזמנים לקפוץ למים – בהצלחה!

נגישות