לא ממהרים לחתום: כל המידע על הסכם העסקה

בכל הנוגע לחוזה, יש להבין על מה חותמים, יש להבין ממה נזהרים, יש להבין מהן המשמעויות החבויות, ובאופן כללי יש לוודא ששומרים על האינטרסים האישיים. כיצד אם כן נכון לחתום על הסכם העסקה, למה יש לשים לב, מהו התוקף המשפטי וכיצד ניתן לוודא שהחוזה מייצג את האינטרסים הרצויים? מוזמנים להבין לעומק מהן סך המשמעויות, מהי המטרה של החוזה, כיצד ניתן להתמודד מול פערי הסטטוס שבין שני הצדדים, כיצד החוק ערוך לשמור על סך הזכויות של העובדים ואף מהי התנהלות בלתי חוקית בתחום.

מהו חוזה העסקה?

אם נתחיל מנקודת ההתחלה, נציין שחוזה העסקה הוא חוזה בין העובד למעסיק. החוזה מסדיר את סך היחסים שבין שני הצדדים – את סך החובות והזכויות של כל צד. אומנם חוזה מעין זה חשוב ביותר, אך הוא רק בגדר רשות. אם מחליטים לוותר עליו, המעסיק מחויב להעביר "הודעה על תנאי העסקה" (עד כ-30 יום מתחילת העבודה). מבקשים שחוזה העסקה יחליף "הודעה על תנאי העסקה", ובכן יש לוודא שהוא ערוך כראוי – יש לוודא שהוא כולל מגוון תנאים שעליהם נעצור להרחיב.

 

 

מתי הסכם העסקה מחליף הודעה על תנאי העסקה?

על מנת שהסכם העסקה יחליף "הודעה על תנאי העסקה" הכרחי לוודא שהוא כולל את הסעיפים הבאים: הזהות של שני הצדדים, מהות התפקיד, תאריך תחילת עבודה ואם מדובר בתקופה קצובה יש לציין זאת, השם של המנהל הישיר, שכר עבודה כולל מועד תשלום, ציון אמצעים שהם שווי כסף למשל דלקן או ארוחת צוהריים, ואופי השכר. מעבר לכך, החוזה גם צריך לציין מהו יום המנוחה, מהו אורך יום עבודה, אלו הפרשות קיימות לטובת תנאים סוציאליים (כולל הגוף שאליו מפרישים) ואף יש לציין האם יש קשר להסכם קיבוצי. כל זאת הנו הבסיס. מעבר לכך ניתן להוסיף דגשים נוספים. ניתן להטמיע סעיפים שנוגעים למגוון ענייני עבודה, בהתאם לצוררך ולרלוונטיות. מבקשים דוגמה? ניתן לקבוע שמקום העבודה מעניק תשלום עבור יום מחלה ראשון, שישנה תוספת דמי הבראה וכדומה.

מתי החוזה עובר על החוק?

עתה כאשר ראינו מה החוזה יכול לכלול, נעצור לציין מה החוזה אינו רשאי לכלול. ובכן החוזה אינו יכול לכלול סעיפים שפוגעים בזכויות של העובד. סעיפים שפוגעים בזכויות בהתאם להסכם קיבוצי, ואף סעיפים שקובעים שהעובד לא יהיה רשאי בעת הצורך להתאגד, או לתבוע את המעסיק בגין הפרת זכויות. כך למשל אם המעסיק מנסה לכלול בחוזה סעיף שכולל שעות נוספות כשכר בסיס, הרי שיש פה בעיה. אם החוזה קובע שהעובד אינו רשאי לעבוד אצל המתחרה, הרי שיש פה בעייתיות וכדומה. עם זאת, יש מקרים יוצאי דופן, כך שיש לבחון כל מקרה לגופו. כך למשל אם העובד חשוף לסוד מסחרי ובמקביל עבר הכשרה נקודתית, ייתכן שיתאפשר לכלול הגבלת עיסוק.

דגשים חשובים

כאמור הסכם העסקה הוא בגדר אפשרות ולא בגדר חובה. פה נרחיב שאין הכרח שהחוזה יעבור לכתב, אם כי כמובן שהתנהלות מעין זו עדיפה. עוד נציין שלפני שחותמים, הכרחי לבחון כל סעיף לגופו. עוד נחדד שהמעסיק אינו רשאי לנסח סעיף באופן שמשתמע באופן כפול. מה עוד? הכרחי לוודא שלא עומדים לחתום על סעיף שסותר את החוק. מצאתם סעיף שאינו ברור או שאינו רצוי על ידכם? בהחלט נהוג לנהל משא ומתן בנוגע לסעיפים בעיתיים, מדובר בהליך סטנדרטי. מה עוד? חשוב שכל צד יחזיק העתק ואם מבקשים לשנות סעיף כלשהו, הכרחי להשיג הסכמה של שני הצדדים.

נגישות