גם בזמן רילוקיישן החיים ממשיכים ולעיתים מערכות יחסים נגמרות. אם אתם רק חושבים על גירושין בחו"ל או ממש בפתח ההליכים – המאמר הזה בדיוק בשבילכם. אנחנו עורכי הדין של גירושין בצדק ויש לנו הרבה מה לומר על גירושין מעבר לים, כולל שלבי התהליך, מקרים מיוחדים וטיפים חשובים. אז בואו נתחיל.
האם אפשר להתגרש כשאחד מבני הזוג שוהה בחו"ל?
תוקף גירושין בחו"ל לפי הדין הדתי בישראל
בישראל, ענייני נישואין וגירושין נידונים בבתי הדין הרבניים על פי דין תורה. כאשר זוג יהודי נשוי כדת משה וישראל מבקש להתגרש, עליו לקבל היתר גירושין רשמי מבית הדין הרבני, גם אם הם מתגוררים בחו"ל. ללא קבלת גט פיטורין, הצדדים עדיין נחשבים כנשואים לפי ההלכה וזה יכול ליצור בעיות בעתיד אם ירצו להינשא בשנית.
אולם, כאשר אחד מבני הזוג נמצא בחו"ל, הדבר מסבך את הליך הגירושין מבחינה טכנית ולוגיסטית. אף על פי שהחוק בישראל מאפשר להתדיין בבית הדין הרבני גם מרחוק, קיימות מגבלות הלכתיות שמצריכות נוכחות פיזית במקרים מסוימים. לכן חשוב להתייעץ עם רב או דיין מוסמך שמתמצא בנושא כדי לדעת איך לפעול בצורה הנכונה ביותר.
קבלת תוקף לגירושין בחו"ל בקהילות יהודיות שונות
בעוד שרבנות ישראל לא מכירה רשמית בגירושין שבוצעו בקהילות יהודיות בתפוצות בחו"ל, הרי שבפועל הנושא מעט יותר מורכב. בקהילות האורתודוכסיות הגדולות בארה"ב ובאירופה פועלים בתי דין רבניים עצמאיים שעומדים תחת סמכות רבנית מוכרת. לעיתים בתי דין אלו מספקים פתרונות יצירתיים כדי לאפשר גירושין גם כאשר יש מרחק גיאוגרפי בין בני הזוג.
לעומת זאת, בקהילות יהודיות רפורמיות וקונסרבטיביות בחו"ל, הגישה שונה. הם מתייחסים לצורך בנוכחות פיזית במעמד הגירושין כהלכה שהשתנתה ומתאימה את עצמה למציאות המודרנית והגלובלית. לכן הם יכולים להכיר בתוקף גירושין שנעשו מרחוק גם אם אחד מבני הזוג לא נכח פיזית. מקרים אלו ממחישים את חשיבות הייעוץ וההכוונה לפני התחלת תהליך גירושין כשבני הזוג מתגוררים במדינות שונות. יש לבדוק היטב איך מתייחסת הקהילה שבה נמצאים להיבטים ההלכתיים והאם יש לה הכרה ממסדית בישראל. עורך דין הבקיא בתחום או רב מוסמך יוכלו להפנות אתכם לגופים המקלים יותר כך שתוכלו להתגרש ביתר קלות. מוזמנים להיכנס לפורטל גירושין בצדק בכתובת https://www.lowforum.co.il/ כדי להתייעץ איתנו בנושא ולקרוא עוד על הליך הגירושין מהבחינה המשפטית.
גירושין בצדק: "כאשר שני בני הזוג שבחו"ל מסכימים להתגרש באופן הדדי, התהליך יכול להיות פשוט יחסית"
ראשית, עליהם לנסח הסכם גירושין מפורט הכולל את כל הסוגיות הרלוונטיות כמו חלוקת רכוש, משמורת ילדים, מזונות וכו'. מומלץ להיעזר בעורכי דין המתמחים בדיני משפחה בינלאומיים כדי לנסח הסכם שיהיה תקף בשתי המדינות. לאחר מכן, יש לשלוח את ההסכם לאישור בית הדין הרבני בישראל. ניתן לעשות זאת בהליך מקוצר ללא צורך בהתייצבות פיזית לבית הדין. הדיינים יבחנו את הסכם הגירושין ויאשרו אותו מבחינה הלכתית. בשלב הבא, בני הזוג יכולים להגיע לקהילה היהודית הקרובה אליהם כדי לבצע את סידור הגט. לעיתים ניתן אף לשלוח שליח מיוחד מישראל למקום הימצאם כדי לסדר את הגט בפועל.
השימוש בשליחים לצורך קיום הגירושין הוא פתרון נפוץ כאשר בני הזוג נמצאים רחוק אחד מהשני. על פי ההלכה, בעל יכול למנות שליח למסור את הגט לאשתו בכל מקום בעולם. המינוי צריך להתבצע בפני בית דין מוסמך ולעמוד בתנאים הלכתיים מחמירים. השליח, שלרוב הוא רב או דיין, יוצא אל האישה עם הגט ומבצע את טקס הגירושין בנוכחותה. לאחר מכן הוא שב לבית הדין ומעיד שהגט נמסר כדת וכדין. הליך זה מצריך תכנון וארגון מדוקדקים ועלול להיות יקר יותר. אך הוא מהווה פתרון יעיל לבעלי זוגות שנאלצים להתגרש בנפרד עקב נסיבות החיים. יתרה מכך, הוא מוכר ומקובל ע"י הממסד הרבני בישראל.
טיפ נוסף לזוגות מיוחדים שמעוניינים בגירושין בחו"ל
בעוד שרוב היהודים בישראל נישאים ברבנות, הרי שבחו"ל המצב שונה. זוגות רבים בוחרים להינשא בטקס אזרחי על פי חוקי המדינה שבה הם חיים מבלי לערב את הדין הדתי היהודי. במקרה כזה, ההליך המשפטי של הגירושין יהיה זהה כמו אצל כל זוג אחר שנישא אזרחית ויתבצע בערכאה האזרחית המתאימה. כלומר על פי ההלכה היהודית זוגות אלו עדיין נחשבים נשואים כדת משה וישראל כל עוד לא התגרשו בהליך דתי. לכן כדי לאפשר להם להינשא בעתיד לפי ההלכה, על פי רוב הם מבצעים גם טקס דתי. גם כאן יש לפעול בתיאום עם בית הדין הרבני כדי לוודא שהגט יהיה תקף ומקובל על כל הצדדים. הינה מה שאתם צריכים לעשות:
- בירור יהדות: בררו את תנאי הסף של בית הדין הרבני בנוגע להוכחת יהדות שני בני הזוג.
- התחילו מוקדם: צרו קשר עם בית הדין מוקדם ככל האפשר כדי לתאם את כל ההיבטים של תהליך הגירושין.
- מצאו בעלי מקצוע בינלאומיים: היעזרו בעו"ד המנוסה ובקיא בדיני משפחה בינלאומיים כדי לסייע בתיאום בין ההליך האזרחי במדינה הזרה לבין ההליך הדתי בישראל.
סיכום
גירושין בחו"ל עשויים להיות מורכבים יותר מגירושין בישראל בשל שילוב בין דינים אזרחיים, הלכות דתיות והיבטים בינלאומיים. כאשר אחד מבני הזוג שוהה בחו"ל, יש לבחון את האפשרויות המשפטיות וההלכתיות הרלוונטיות, כולל אישור הגט בבית הדין הרבני, הכרה בגירושין שנעשו בקהילות יהודיות שונות והשימוש בשליחים להשלמת ההליך. בנוסף, זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים בלבד יידרשו לבחון את השלכות הגירושין על מעמדם ההלכתי. כדי להימנע מסיבוכים עתידיים, מומלץ להיעזר בעורכי דין ורבנים שוותיקים בתחום.