אם אתם סטודנטים עם ילדים שעומדים בפני פרידה או גירושים של ממש – חשוב מאוד שתקראו את המידע שיש לנו בשבילכם. חזקת הגיל הרך היא סוגיה חשובה מאוד וי שלתת עלייה את הדעת. אז היי, אנחנו עורכי הדין של גירושין ועו"ד, הפורטל לדיני משפחה, ויש לנו כמה נקודות חשובות בעניין. בואו נגדיר קודם מהי חזקת הגיל הרך, על מי היא משפיעה ומה השתנה בה לאחרונה.
מהי חזקת הגיל הרך?
חזקת הגיל הרך מעוגנת בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. על פי החוק, ילדים עד גיל 6 אמורים להיות במשמורת אימם, אלא אם כן קיימות נסיבות חריגות המצדיקות סטייה מכלל זה. הרציונל מאחורי החזקה הוא שבגיל הרך, ילדים זקוקים לדמות האם כדמות המטפלת העיקרית. כאמור, חזקת הגיל הרך חלה על ילדים עד גיל 6, כאשר ההורים נמצאים בהליכי גירושין או פרידה. החזקה קובעת שהאם תקבל אוטומטית את המשמורת הפיזית על הילדים, אלא אם כן האב יוכיח שקיימות נסיבות יוצאות דופן המצדיקות משמורת אצלו או משמורת משותפת.
בפועל, חזקת הגיל הרך מעניקה עדיפות ברורה לאימהות בכל הנוגע למשמורת על ילדים צעירים. האב נדרש להפריך את החזקה ולהוכיח שהאם אינה כשירה או שמתקיימות נסיבות חריגות. במרבית המקרים, האם תקבל משמורת פיזית מלאה והאב יקבל זמני שהייה מצומצמים עם הילדים, לרוב פעמיים בשבוע למספר שעות וסופי שבוע לסירוגין. האם גם תהיה זכאית למזונות מוגדלים עבור הילדים שבחזקתה, מעבר למזונות הקבועים בחוק.
חשוב לציין שחזקת הגיל הרך אינה חזקה חד משמעית והיא ניתנת לסתירה במקרים המתאימים. עם זאת, נטל ההוכחה לסתור את החזקה מוטל על האב ולא תמיד קל לעשות זאת. בתי המשפט נוטים לתת משקל משמעותי לחזקה ולא לסטות ממנה אלא בנסיבות קיצוניות. מומלץ לקבל ליווי וייצוג של עורך דין גירושין הבקיא בנושאי משמורת ומזונות ילדים. היכנסו לפורטל גירושין ועו"ד בכתובת https://www.ahava.org.il/ כדי ליצור איתנו קשר. לעורכי הדין שלנו יש את הידע והניסיון להתמודד עם סוגיית המשמורת בצורה עניינית ומקצועית, תוך הגנה על האינטרסים והזכויות של ההורה.
שינויים ועדכונים בחזקת הגיל הרך
בשנים האחרונות, בית המשפט העליון נתן כמה פסקי דין תקדימיים שערערו במידה מסוימת את תוקפה של חזקת הגיל הרך. בפסק דין מפורסם משנת 2017 (בע"מ 919/15), קבע בית המשפט העליון כי יש להעדיף את עקרון טובת הילד על פני חזקת הגיל הרך, וכי יש לבחון כל מקרה לגופו בהתאם לנסיבותיו הספציפיות. בית המשפט הדגיש את חשיבות מעורבות שני ההורים בגידול הילדים וקבע שיש מקום לשקול חלוקת זמני שהות שווים יותר בין ההורים.
ביטול חזקת הגיל הרך – האם זה הפתרון?
לאור הביקורת הגוברת על חזקת הגיל הרך, עלו הצעות לבטל אותה כליל מספר החוקים בישראל. הטענה המרכזית היא שהחזקה מפלה גברים ופוגעת בזכותם לשוויון ולהורות משמעותית. מנגד, יש הטוענים שביטול החזקה עלול לפגוע בילדים הזקוקים ליציבות ולדמות אימהית בגיל צעיר. נכון לעכשיו, על אף הביקורת, חזקת הגיל הרך עדיין מעוגנת בחוק הישראלי. עם זאת, נראה שיש מגמה של ריכוך והגמשת הפרשנות שניתנת לה בבתי המשפט, והעדפה גוברת של הסדרי משמורת משותפת ושוויוניים יותר.
נראה שכל מקרה נבחן לגופו, וטובת הילד היא השיקול המנחה העיקרי. כלומר חזקת הגיל הרך עדיין קיימת בחוק, אך כוחה נחלש משמעותית. בתי המשפט מעניקים יותר ויותר משקל לפתרונות של משמורת משותפת והסדרי שהייה שוויוניים, גם כאשר מדובר בילדים צעירים מתחת לגיל 6. יש דגש רב יותר על שיתוף הפעולה בין ההורים והבטחת קשר משמעותי של שני ההורים עם הילדים. עדיין קיימים מקרים שבהם בית המשפט יעדיף את האם מכוח חזקת הגיל הרך, אולם מדובר לרוב במקרי קיצון שבהם האב אינו כשיר או מסוכן לילדים. במרבית המקרים מסתמן איזון בין צרכי הילדים וזכויות ההורים, וחתירה למודלים שוויוניים שמאפשרים לילדים ליהנות ממעורבות של שני ההורים בחייהם.
אם אינכם מרגישים שהיכולת ההורית שלכם נבחנת בצורה הוגנת ושיוויונית ושהזכויות הבסיסיות שלכם בנוגע לחזקת הגיל הרך נפגעות, אנא היכנסו לפורטל גירושין ועו"ד וצרו איתנו קשר עוד היום. בפורטל תוכלו למצוא מידע נוסף על זכויות האב בגירושין הנוגעות לקשר עם הילדים.
גירושין ועו"ד: "אחת ההשלכות המשמעותיות ביותר של חזקת הגיל הרך היא על חלוקת זמני השהות של ההורים עם ילדיהם"
כאשר האם מקבלת אוטומטית את המשמורת הפיזית מתוקף החזקה, האב לרוב מקבל זמני שהות מצומצמים – פעמיים בשבוע לכמה שעות וסופ"שים לסירוגין. מצב זה יוצר פער משמעותי במעורבות ובנוכחות של האב בחיי הילדים, ועלול לפגום בקשר ובהתקשרות ביניהם לטווח הארוך. בנוסף, הסדר כזה מקשה על האב לקחת חלק פעיל בהחלטות הנוגעות לילדים ולממש את אחריותו ההורית. הדבר עלול ליצור תחושות של ניכור, תסכול וחוסר אונים אצל האב. מנגד, האם עלולה להיות עמוסה ולחוש לחץ כתוצאה מהיותה ההורה המשמורן הבלעדי.
נקודה נוספת – השלכות כלכליות כבדות
חזקת הגיל הרך משפיעה גם על סוגיית המזונות. ברוב המקרים שבהם האם מקבלת משמורת מכוח החזקה, האב מחויב בתשלום מזונות מוגדלים מעבר למינימום הקבוע בחוק. הרציונל הוא שהאם היא המטפלת העיקרית וזקוקה למשאבים רבים יותר לגידול הילדים. עם זאת, מצב זה עלול ליצור עיוותים ואי-שוויון כלכלי בין ההורים. בפועל, לא פעם האב משלם מזונות גבוהים ונושא בעול כלכלי כבד, בעוד שמעורבותו בפועל בחיי הילדים מוגבלת. המצב עלול להוביל למתחים ולקונפליקטים בין ההורים סביב סוגיית הכספים והמזונות. גם במקרה זה, חשוב להיוועץ עם עו"ד לענייני משפחה בפורטל גירושין ועו"ד שיסייע למצוא פתרון הוגן והולם בהתאם לנסיבות הספציפיות.
סיכום
חזקת הגיל הרך מעניקה עדיפות לאימהות במשמורת על ילדים עד גיל 6, אך המגמה המשפטית כיום שואפת לחלוקה שוויונית יותר בהתאם לטובת הילד. אם אתם סטודנטים בהליך גירושין, מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי כדי להבטיח פתרון הוגן ומתאים לילדיכם.