פיטורים בזמן מחלה: כל מה שעובדים ומעסיקים צריכים לדעת

פיטורי עובד הנמצא בחופשת מחלה הם נושא מורכב בדיני עבודה. למעסיק יש אינטרסים עסקיים לשמור עליהם, אך מנגד לעובד החולה קיימות זכויות מוגנות בחוק שחשוב להכיר. במקרים מסוימים קיימת אפשרות לפטר עובד בזמן מחלה, אך על המעסיק לבצע זאת בתהליך נכון ומתועד, תוך הקפדה על מתן זכויות לעובד כמתחייב בחוק. חשוב שתכירו את כל הזכויות שלכם בנושא פיטורים בזמן מחלה, כדי לוודא שאתם מקבלים יחס ראוי כסטודנטים עובדים.

ימי מחלה – צבירה וניצול

עובד זכאי לצבור 1.5 ימי מחלה על כל חודש עבודה, עד לתקרה של 90 ימים. את ימי המחלה הצבורים ניתן לנצל בעת מחלה בהצגת אישור מחלה מתאים. בזמן שהעובד נעדר מהעבודה עקב מחלה, על המעסיק לשלם לו את מלוא שכרו בעד ימי ההיעדרות שבהם ניצל ימי מחלה צבורים.

למרות ההגנה שמעניק החוק לעובד בעת מחלה, יש מצבים שבהם המעסיק רשאי לפטר את העובד גם אם הוא נעדר מהעבודה עקב מחלה. הדבר אפשרי בעיקר כאשר העובד נעדר לתקופה ארוכה מעבר לימי המחלה שצבר, או שהמעסיק מצליח להוכיח שהיעדרות העובד אינה נובעת ממחלה אמיתית אלא משיקולים אחרים. עם זאת, כדי לפטר עובד הנמצא בחופשת מחלה באופן תקין על המעסיק להקפיד על הליך פיטורים מסודר. בין היתר, עליו לזמן את העובד לשימוע טרם ההחלטה על הפיטורים, ולאפשר לו להשמיע את טענותיו. רק לאחר השימוע, ולאחר שהמעסיק שקל את הדברים, הוא יכול להחליט החלטה סופית בנוגע להמשך העסקתו של העובד החולה.

בדרך כלל, גם כאשר עובד שוהה בחופשת מחלה ניתן לזמן אותו לשימוע לפני פיטורים. עם זאת, יש להביא בחשבון את מצבו הבריאותי ולאפשר לו, במידת הצורך, לדחות את מועד השימוע עד אשר יחלים דיו כדע להתייצב לשימוע. בנוסף, אם מדובר בהיעדרות ארוכה, רצוי לשקול לערוך את השימוע בכתב או בערוצים מקוונים כמו זום או שיחת וידאו, כדי שלא לפגוע בזכותו של העובד להשמיע את טענותיו טרם הפיטורים.

מה קורה אם העובד עוסק בפעילות אחרת בזמן מחלה?

בזמן שעובד נעדר מהעבודה עקב מחלה הוא אמור להקדיש את זמנו להחלמה בבית. אם המעסיק מגלה שהעובד מנצל את ימי המחלה לעיסוק בפעילויות אחרות, כמו עבודה נוספת או חופשה בחו"ל, הוא עשוי לטעון שההיעדרות אינה מוצדקת. במקרה כזה, למעסיק עומדת הזכות להפסיק את תשלום ימי המחלה ואף לפתוח בהליכים משמעתיים שעלולים להוביל לפיטורים.

תוכלו לקרוא באתר נוז חדשות משפט מידע עדכני ומהימן בתחום דיני העבודה והפיטורים. חשוב להכיר את הזכויות המגיעות לכם כעובדים, בעיקר בעת משבר בריאותי המצריך היעדרות ממושכת מהעבודה. במקרה הצורך, אל תהססו להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום על מנת לוודא שהזכויות שלכם נשמרות.

 

פיטורים בזמן מחלה

 

מתי כדאי לעובד לפנות לעורך דין דיני עבודה?

עובד שקיבל זימון לשימוע במקום עבודתו או הודעה על פיטורים בזמן מחלה, עומד בפני התלבטות אם לפנות לעורך דין המתמחה בדיני עבודה. מומלץ לעשות זאת בהקדם האפשרי, עוד בטרם השימוע עצמו. ככל שהעובד פונה לקבלת ייעוץ משפטי מוקדם יותר, כך עורך הדין יוכל להעניק לו כלים אפקטיביים יותר להתמודדות עם ההליך. עורך הדין ילמד את נסיבות המקרה ויבדוק את סיכויי העובד למנוע את הפיטורים או לקבל פיצוי הולם. לאחר מכן, יוכל להדריך את העובד איך להתנהל בצורה האופטימלית בשימוע – כיצד להגיב לטענות שיועלו נגדו, אילו מסמכים כדאי להציג, וכיצד לנמק את עמדתו בצורה משכנעת.

במידת הצורך, בייחוד במצב רפואי המקשה על העובד להתייצב בעצמו, עורך הדין יוכל אף לייצג אותו בשימוע מול המעסיק. נוכחות של עורך דין בשימוע מעבירה מסר למעסיק שהעובד לא מוותר על זכויותיו, ועשויה להרתיע מביצוע פיטורים לא חוקיים או משיקולים פסולים.

נוז חדשות משפט: "גם המעסיק צריך להיות מוכן לפעולה בנושא"

לצד הדגש על זכויות העובד, חשוב לתת את הדעת גם לאינטרסים הלגיטימיים של המעסיק. כאשר עובד נעדר מהעבודה תקופה ממושכת עקב מחלה, הדבר עלול לפגוע בתפקוד השוטף של העסק. למעסיק יש צורך להבטיח כוח אדם מתאים שיבצע את המטלות הנדרשות, ולפעמים הפתרון היחיד הוא פיטורים בזמן מחלה והחלפתו בעובד אחר. עם זאת, כדי שהפיטורים יהיו חוקיים על המעסיק לנהוג בהגינות ובתום לב ולקיים את ההליך בצורה מסודרת ועניינית.

מבחינה משפטית, אין מניעה עקרונית לתת הודעת פיטורים לעובד בזמן שהוא שוהה בחופשת מחלה. ההגבלה המרכזית נוגעת לעובדת בהיריון, שאסור לפטר אותה במהלך טיפולי הפוריות, בהיריון עצמו ובחופשת הלידה. לגבי עובד רגיל, גם אם הוא חולה, מותר למעסיק לזמן אותו לשימוע ולהתניע תהליך פיטורים אם הנסיבות מצדיקות זאת.

עם זאת, קיימות נסיבות שבהן עצם משלוח הודעה על שימוע בנושא של פיטורים בזמן מחלה עשוי להיחשב כחוסר תום לב של המעסיק. למשל, אם העובד נמצא באשפוז או עובר טיפול רפואי אינטנסיבי, ראוי להמתין עד לשיפור במצבו לפני פתיחה בהליכי פיטורים כדי לא להכביד על העובד שלא לצורך ולאפשר לו להתמקד בהחלמה. פנייה בעיתוי לא מתאים עלולה אף להתפרש כניסיון להתנכל לעובד ולנצל את מצבו הרפואי.

בנימה אישית מאיתנו

מחלה של עובד היא מצב מורכב לכל הצדדים, וזה לא משנה אם אתם עובדים או מעסיקים – חשוב לדעת מה החוק אומר ואיך אתם יכולים לפעול למען האינטרסים שלכם, ולפנות לייעוץ משפטי אם אתם לא בטוחים שזכויותיכם הופרו או שאתם זקוקים לייצוג מקצועי. אנחנו באתר נוז חדשות משפט נספק לכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת וגם ליווי אישי במידת הצורך.

לסיכום

הסוגיה של פיטורים בזמן מחלה דורשת איזון עדין בין זכויות העובד החולה לבין צרכי המעסיק. יש באינטרנט מגוון כלים ומידע שימושי בנושא לעובדים וגם למעסיקים. חשוב שכל הצדדים יכירו את ההוראות הרלוונטיות בחוק, ויפעלו בהתאם לכללי מיצוי זכויות, תום לב והגינות בסיסית, ככל הנדרש ברגישות הראויה למצב.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת מקצועית או המלצה מקצועית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול או את הייעוץ המדויק יש לפנות למומחה בתחום בלבד.

נגישות