ביטול הסכם ממון לנשואים שבניכם – מתי אפשר לבטל אותו? ואיך?

הסכם ממון הוא כלי משפטי חשוב המאפשר לבני זוג להסדיר את ענייניהם הכספיים מראש, הן במקרה של גירושין והן במקרה של פטירה. עם זאת, אף על פי שההסכם נחתם בהסכמת שני הצדדים ובאישור בית משפט, לא תמיד הוא מחייב לכל החיים. במקרים מסוימים, יכול להיות שאפשר יהיה לבטל את ההסכם, אם ישנם פגמים בהסכמת הצדדים או שינוי נסיבות מהותי שלא ניתן היה לצפותו. בואו נראה יחד את התנאים והעילות השונות לביטול הסכם ממון, ונבחן כיצד ניתן להפעיל את ההליך המשפטי במקרים שבהם הצדדים מעוניינים לשנות או לבטל את ההסכם שהוסכם עליו בעבר. הצטרפו אלינו, עורכי דין לענייני משפחה, כדי להבהיר את הנושא.

גט ומשפט: "הסכם ממון הוא חוזה הנחתם בין בני זוג טרם נישואיהם או במהלכם, המסדיר את יחסי הממון ביניהם"

ההסכם קובע כיצד יחולקו הנכסים והחובות במקרה של גירושין או פטירת אחד מבני הזוג. חשיבותו של הסכם ממון נעוצה ביכולתו למנוע סכסוכים עתידיים ולאפשר לבני הזוג לקבוע בעצמם את אופן חלוקת רכושם, במקום להסתמך על הדין הכללי. על מנת שהסכם ממון יהיה תקף, יש לערוך אותו בכתב ולאשרו בפני נוטריון או בית משפט לענייני משפחה. כמו כן, על שני הצדדים לחתום על ההסכם מרצונם החופשי, ללא כפייה או השפעה בלתי הוגנת. למרות זאת, במקרים מסוימים אפשר לבטל הסכם ממון, גם לאחר שנחתם ואושר. היכנסו לפורטל גט ומשפט למציאת מידע נוסף בנושא. בינתיים, הינה כמה מהעילות והסיבות לביטול הסכם ממון:

  • הטעיה, כפייה ועושק: אחת הסיבות המרכזיות לביטול הסכם ממון היא קיומם של פגמים ברצון החופשי של אחד הצדדים בעת החתימה. הטעיה, למשל, מתקיימת כאשר אחד מבני הזוג מסר מידע שגוי או הסתיר עובדות מהותיות, אשר השפיעו על הצד השני בהחלטתו לחתום על ההסכם. כפייה ועושק מתייחסים למצבים שבהם הופעל לחץ פיזי או נפשי על אחד הצדדים, או נוצלה מצוקתו, חולשתו או חוסר ניסיונו לשם השגת הסכמתו.
  • שינוי נסיבות מהותי: עילה נוספת לביטול הסכם ממון היא שינוי נסיבות מהותי שלא אפשר היה לצפותו בעת עריכת ההסכם, ואשר גורם לקיפוח משמעותי של אחד הצדדים. לדוגמה, אם לאחר החתימה על ההסכם התגלה כי אחד מבני הזוג סובל ממחלה קשה הדורשת טיפולים יקרים, או אם אירע שינוי דרמטי ביכולתו הכלכלית של אחד הצדדים. במקרים אלו, בית המשפט עשוי לשקול את ביטול ההסכם או את שינוי תנאיו.

 

ביטול הסכם ממון

 

הליך ביטול הסכם ממון בפועל

כאשר הסכם ממון אושר על ידי בית משפט והפך לחלק מפסק הדין, ביטולו מצריך פנייה לבית המשפט שנתן לו תוקף. על הצד המעוניין בביטול להגיש בקשה מנומקת, בצירוף ראיות התומכות בעילת הביטול. מומלץ להיעזר בעורך דין מתאים שיסייע לכם לנסח את הבקשה בצורה משפטנית מקצועית ומשכנעת. היכנסו אל פורטל גט ומשפט לקבלת סיוע מקצועי ומהימן מאיתנו. בית המשפט ישקול את הבקשה ויכריע האם יש הצדקה לביטול ההסכם, תוך איזון בין האינטרסים של שני הצדדים וטובת כלל המעורבים.

חשוב להדגיש כי ביטול הסכם ממון שקיבל תוקף של פסק דין אינו הליך פשוט, ובתי המשפט נוטים להימנע מלהתערב בהסכמים שכבר אושרו. עם זאת, במקרים חריגים של פגמים מהותיים בכריתת ההסכם או שינוי נסיבות קיצוני, ייתכן וניתן יהיה להשיג את ביטולו.

לעומת זאת, כאשר מדובר בהסכם ממון שטרם אושר על ידי בית המשפט, אפשר יהיה לפעול לביטולו על פי הכללים הרגילים של דיני החוזים. במצב זה, הצדדים יכולים להסכים ביניהם על ביטול ההסכם, או לחלופין, צד המעוניין בביטול רשאי לפנות לערכאות ולטעון לקיומה של עילת ביטול מוכרת. גם כאן, כדי להיעזר בשירותיו של עורך דין מיומן שידע כיצד לנהל את ההליך בצורה הטובה והמהירה ביותר. בהקשר זה, יחולו העילות המנויות בחוק החוזים, כגון: הפרת חוזה יסודית, חוסר תום לב, כפיה, עושק, טעות או סיכול החוזה. כמו כן, גם כאן עשוי להתקיים שיקול של שינוי נסיבות מהותי, שיצדיק את ביטול ההסכם או את התאמתו. היכנסו לפורטל גט ומשפט כדי להתייעץ איתנו בעניין הספציפי שלכם.

עוד מילה על עמדת בתי המשפט

ככלל, בתי המשפט בישראל מייחסים חשיבות רבה לעקרון החופש החוזי ולתוקפם של הסכמים שנחתמו מרצון. לכן, הם נוטים שלא להתערב בהסכמי ממון שנערכו כדין ואושרו, אלא במקרים חריגים המצדיקים זאת. עם זאת, קיימת פסיקה המכירה בעילות שונות לביטול הסכמי ממון, תוך מתן דגש לשמירה על הגינות וצדק בין הצדדים. בתי המשפט גם הדגישו את החובה לנהוג בתום לב ובהגינות במסגרת יחסי ממון בין בני זוג. על בני זוג לגלות זה לזו מידע מלא ומהותי טרם ההתקשרות בהסכם ממון, כדי לאפשר קבלת החלטה מושכלת ומדעת.

לסיכום

למרות מעמדם היציב של הסכמי ממון במשפט הישראלי, במקרים המתאימים בתי המשפט מוכנים להפעיל את סמכותם ולהתערב בתוכנם כדי להבטיח הגינות וצדק. חשוב לזכור כי ביטול הסכם ממון הוא הליך מורכב, וכל מקרה נבחן לגופו על פי נסיבותיו הספציפיות. לכן, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מנוסה בתחום המשפחה טרם נקיטת צעדים משפטיים, כדי לקבל הכוונה והערכה מקצועית של סיכויי ההליך. עורך הדין יוכל לוודא שאכן ישנה עילה מספקת לביטול ההסכם ושקיימות הראיות המספיקות להוכיח את נחיצות הביטול או את גודל ההפרה. נו אלינו לקבלת עזרה משפטנית בכל בעיה.

נגישות